26 Aralık 2012 Çarşamba

KUBİLAY'I ANMA YÜRÜYÜŞÜ

Menemen
23 Aralık 2012


23 Aralık 2012 günü İzmir’in Menemen ilçesindeydik. İşçi Partisi Bodrum ilçe teşkilatı tarafından organize edilen yolculuk için Pazar sabahı saat 06.00’da Turgutreis’den bir otobüs kaldırıldı. Çoğu parti üyesi olan otuza yakın katılımcı arasında parti dışından gelen gençlerde vardı. Cumhuriyetin ne kadar zor şartlarda kurulduğunu ve bu cumhuriyetin gerek kuruluş yıllarında gerekse günümüzde nasıl saldırılara maruz kaldığını çok iyi bilen yetişkinler derin uykudayken kalkarak yola koyulan bu gençler geleceğe yönelik olarak bizleri ümitlendirdi ve gururlandırdı. Otobüsümüz Bitez’den, Bodrum’dan, Milas’tan katılımcılarını alarak yürüyüşü kaçırmamak için molasız olarak Menemen’e gitti. 


Saat 10.00’da ulaştığımız Menemen’de yürüyüş henüz başlamıştı. Derhal parti pankartımızı ve bayraklarımız açarak yürüyüşe dâhil olduk.


Yürüyüş kolunda yer gök TGB (Türkiye Gençlik Birliği) pankart ve flamaları ile dolmuştu. Ne kadar çoktu bu gençler. Arada görülen İşçi Partisi, ADD (Atatürkçü düşünce derneği), HKP (Halkın Kurtuluş Partisi), HEPAR (Hak ve Eşitlik Partisi), Eğitim-İş, Yerel-İş ve Alevi Kültür Dernekleri pankart ve flamaları neredeyse TGB flamaları arasında kaybolacaktı. Bir rivayete göre varmış da ne yazık ki tüm aramalarıma rağmen CHP pankart ve flamalarını bir türlü göremedim. Her halde kalabalıkta kaybolmuşlardı! Ama bazı partilileri ve başkanları gelmiş törene, onları gördüm. Keşke bizimki de özgür olsaydı da katılabilseydi aramıza.


Anıtın bulunduğu yokuş tıklım tıklım doluydu. Yürümek gerçekten çok zordu. Anıt parkının girişine gelindiğinde kalabalık durdu. Türk bayrağının dışında pankart ve flamaların içeri girişi yasaklanmıştı. Bu neden ile üzerlerinde birlik önlüğü olan TGB’li gençlerin de içeri girişleri engellendi. Pankart ve flamalarını bir yere bırakan diğer yürüyüşçülerin bir kısmı içeri girmeyi başardı. İçerisi daha önceden gelenler ile zaten dolmuştu. TGB’li gençlerin içeri girememesine rağmen alan o kadar doluydu ki yürüyüş kolundan çok kişi alana giremeden geri dönmek zorunda kaldı.

Anıt parkının içerisindeki anıt alanına protokol tribünleri kurulmuştu. Belediye başkanı, garnizon komutanı ve CHP başkanının da bulunduğu protokol tribünü tüm alan gibi tıklım tıklım doluydu. Şehitlerimizin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile İstiklal Marşının arkasından Menemen Belediye başkanı uzun ve çok güzel bir konuşma yaptı. Gericileri ve cumhuriyetimize karşı saldıranları hedef alan bu konuşmanın ardından anıttaki tören sona erdi. Arkasından tüm katılımcılar yapılacak olan diğer konuşmalar için cumhuriyet meydanına doğru tekrar yürüyüşe geçtiler.

Cumhuriyet meydanda ADD başkanı Tansel Çölaşan, İşçi partisi Başkan vekili Hasan Basri Özbey, Menemen belediye başkanı Tahir Şahin ve TGB başkanı İlker Yücel’in konuşmaları ilgi ile tüm katılımcılar ve izleyiciler tarafından dinlendi.
Konuşmalar sonrası topluluğun dağılmasına rağmen günün etkinlikleri sona ermedi. Tören ve konuşmalar sonrası Menemen Erdal İnönü konferans salonunda ADD başkanı Tansel Çölaşan, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel’in katıldığı “Kubilay’dan 82 Yıl Sonra Türkiye” konulu bir panel gerçekleştirildi.


Bodrum yolcularının dönüşü akşam 7’yi bulmasına rağmen bazı parti üyelerinin enerjileri halen bitmemiş olacak ki akşam Bodrum’da bir tiyatro gösterisi olan Ali Poyrazoğlu’nu protesto etme planları dahi yapıldı. Sanatçılar İstanbul’da hükümet uygulamalarına tepki olarak “Sanatçılar Girişimi” gecesi düzenlerken hükümete methiyeler düzen tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu’na karşı düşünülen bu protesto maalesef havanın kararması nedeni ile kanuna aykırı olacağından iptal edildi de yorulan bedenlerimizi bir an önce evimizdeki rahat koltuklarımıza atma imkânı bulduk.

Coşkun YALÇINALP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder