2 Mayıs 2013 Perşembe

MİLLİ MERKEZ KURULTAYI



DAVET
Millî Anayasa Forumu Millî Merkez Kurultayı
23 Nisan 2013, Salı
ANKARA

Sayın…..
22 Ekim 2011 tarihinde İstanbul’da, 10 Aralık 2011 tarihinde Ankara’da ve 24 Aralık 2011 tarihinde tekrar İstanbul’da toplanan eski ve yeni Milletvekilleri, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Sendika Yöneticileri ile Basın ve Üniversitelerin Temsilcileri “MİLLÎ ANAYASA FORUMU”nu oluşturarak İl ve İlçelerde düzenledikleri toplantılarla vatandaşlarımızı aydınlatmaya çalışmaktadır.
Onbinlerce vatandaşımızın katıldığı toplantılarda, Oy Birliği ile kabul edilen temel görüş; AKP İktidarının 1982 Anayasasını bahane ederek bir BÖLÜNME ANAYASASI dayatması içinde olduğudur.
Günümüz Anayasası kurallarına göre seçilen bu Meclisin Anayasa yapma yetkisi yoktur. Sadece Anayasanın 175. maddesine göre Anayasa değişikliği yapabilir. Bu nedenle, yapılacak anayasa değişikliği ile günümüz Anayasasının;
-    BAŞLANGIÇ BÖLÜMÜ,
-    TÜRK DİLİ, TÜRK MİLLETİ VE LAİKLİK KAVRAMLARI,
-    İLK 4 MADDESİ,
-    174. MADDESİ ve
BU MADDELERİN İÇERİĞİ VE ANLAMI İLE İLİŞKİLİ MADDELERİ
KESİNLİKLE DEĞİŞTİRİLEMEZ.
Milletimiz bu bölünme anayasası girişimine izin vermeyecektir.
Millî Anayasa Forumu, bu görüşlerin olgunlaştığı çeşitli toplantılara katılan binlerce vatandaşımızın ve henüz benzer toplantı yapmamış il ve ilçelerimiz adına temsilcilerin katılacağı bir büyük Millî Merkez Anayasa Kurultayı düzenlemiş bulunmaktadır. Aşağıda yer ve zamanı bildirilen bu büyük buluşmaya katılımınızı ve onur vermenizi diler, saygılar sunarız. 
DÜZENLEME KURULU
Hüsamettin Cindoruk, Yekta Güngör Özden, Mümtaz Soysal, Ali Topuz, Ufuk Söylemez,
Kemal Anadol, Şahin Mengü, Necla Arat, Kemal Alemdaroğlu, Ferit İlsever, Zekeriya Beyaz,
Ümit Ülgen, Haluk Dural, Fevzi Durgun, Sönmez Targan, Ataol Behramoğlu,
Göksan Soner, Türker Ertürk, İlker Yücel, Necdet Basa, Erdoğan Özer
 Yer            : Yenimahalle Belediyesi, Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi, Urankent Girişi No : 50, Urankent Yenimahalle / ANKARA (Demetevler Cemre Parkı Üstü)
Tarih          : 23 Nisan 2013, Salı
Saat           : 14.00 – 20.00
İstanbul      : 0537-778 6107, Haluk Dural
Ankara       : 0535-943 3338, Kemal Şenoğlu
İzmir          0532-313 0998, Erdoğan Özer

2 Mart 2013 tarihinde biz de Bodrum’da bir Milli Anayasa Forumu düzenlemiş ve 500 civarında izleyiciyi de Nurol Kültür Merkezinde toplayarak konuşmacılarımızın değerli sözlerini dinlemiştik. Bugün de bu forumların bir üst aşaması olan Milli Merkez Kurultayındayız. Forumu düzenleyenler birkaç fazlası ile delege, diğerleri konuk ve ziyaretçi. 28 kişi Bodrum’dan 19 kişi Milas’tan Kongrenin yapılacağı CHP’li Yenimahalle belediyesinin bize tahsis ettiği  Nazım Hikmet kültür merkezindeyiz.
Bugün; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun arkadaşlarının kurduğu cumhuriyet rejimini ve bu rejimin savunucusu olan Türk Silahlı Kuvvetlerini ve Atatürk’ün çizdiği yolda yürüyen bağımsız yargıyı yıkarak, ülkeyi bölerek, milli birliğimizi parçalayarak ABD ve AB’ye tamamen bağımlı, güçsüz, milli serveti talan edilmiş, insan gücü uluslararası sermayeye köle edilmiş bir Türkiye yaratmak isteyen iktidara karşı oluşturulan ULUSAL CEPHE’in temel betonunun atıldığı gündür.

22 Nisan gecesi saat 22.30’da Turgutreis’den kalkan otobüsümüz, saat  23.00’da Bodrum’daki katılımcılarını aldı. Yolumuzun üzerindeki Milas’a uğrayacağız ve oradan da yolcumuzu alarak yola devam edeceğiz. Ön bildirimlere göre otobüsümüzü doldurduk. Hatta bazı isteklileri geri çevirmek zorunda dahi kaldık. Ama bazı arkadaşlarımız otobüs yerine uçak yolculuğunu seçince veya son dakika engeli ile gelemeyince bazı koltuklar boş kaldı.
Otobüsümüz işin gerçeği büyük ama bu tip uzun yolculuklar için pek uygun değil. Genelde Bodrum ve çevresinde turist transferleri için kullanılıyor. Bu neden ile koltukları çok rahat değil. Ama yaşadığımız heyecan ve dostluk bizler için bu yolculuğu neşeli hale getiriyor. Kaptanımız Zühtü, eski bir asker. Emekli yüzbaşı. Doğuda terör ile mücadelede çarpışmış ve yaralmış. Askerlikten ayrıldıktan sonra otobüs şöförlüğüne başlamış. Güvenilir bir arkadaşımız.
Otobüs saatine karar verirken biraz zorlanmıştık. Geç mi gidelim erken mi. Bir görüşe göre erken gitmeye gerek yok, kurultaya bir saat kala orada olmamız yeterli olacak, bir diğer görüşe göre, olası aksiliklere karşı tedbirli davranıp 2-3 saat erken gidilmeli, hatta bir başka görüşe göre de sabah orada olup anıtkabir’i ziyaret edip sonradan kurultaya gidilmeli.

İyi ki biraz erken gitmişiz. Salona girerken Önceden hazırlanan delege kartlarının geçersiz olduğu söylendi, ekiplere beşer temsilci kartı verildi, sadece onların oy kullanabileceği söylenmişti. Bizde 15 delegemiz arasından sadece beşine bu kartları dağıttık ve tabii ki dağıtılacak kişi belirlemesinde de kırgınlıklara sebep olduk.  Temsilcilere salonun orta ön bölümü ayrılmış. Ben, başkan Ziya BİROL, Av.Nuray ÖZCAN temsilci olarak bu bölüme oturduk, diğer imtiyazlı kart sahibi arkadaşlarımızda bulabildikleri başka yerlere oturdu. Temsilci kartı alamayan arkadaşlarımız erken gelmenin avantajı ile ön yan bölüme geçmiş oturmuşlar. Ama hiçbir şey bu kalabalıkta planlandığı gibi gitmedi. Delege olmayan bazıları temsilci kartı bulup imtiyaz talep etti. Bazıları açık gözlük yapıp buldukları yerin kime ait olup olmadığına bakmadan oturdu. Hatta geç gelen ekipler bırakın oturmayı, salona dahi giremediler.

Kurultay başlama saati olan 14.00’a gelirken Merkez yürütme kurulu üyeleri teker teker salona gelmeye başladılar. Her birisinin salona girişi salonda ayak basılacak yer bırakmayan halk tarafından coşkuyla alkışlandı. Alkışlar kimisine az, kimisine çılgınca gönderildi. Bu alkışlar neredeyse bir saate yakın sürdü. Eski TBMM başkanı Hüseyin CİNDORUK, E.CHP genel başkan yrd. Ali TOPUZ, Gazeteci Arslan BULUT, Prof.Dr. Ataol BEHRAMOĞLU, TGB başkanı Çağdaş CENGİZ, Erdoğan ÖZER, İP Gn.Bşk.Yrd. Ferit İLSEVER, USİAD Başkanı Fevzi DURGU, CGB Yürütme kurulu üyesi Göksen SONER, İP İstanbul il ve USMER başkanı Haluk DURAL, Aydınlık gazetesi genel yayın yönetmeni İlker YÜCEL, CHP milletvekili İsa GÖK, Eski İTÜ rektörü Prof. Dr.Kemal ALEMDAROĞLU, E.CHP milletvekili Kemal ANADOL, Mehmet CENGİZ, Prof. Dr. Necla ARAT, İP Gn.Bşk.Yrd. Nusret SENEM, İP Genel Sekreter yrd. İşçi sendika büro bşk. Dr. Serhan BOLLUK, Gazeteci Sönmez TARGAN, E.CHP milletvekili Şahin MENGÜ, Şule PERİNÇEK, E.Amiral Türker ERTÜRK, E.Bakan Ufuk SÖYLEMEZ, Ümit ÜLGEN, Prof. Dr. Zekeriya BEYAZ.

Açılışı Utku REYHAN yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının arkasından Divan kurulunun seçimine geçildi. Saygı duruşu deyince hep Muğla Baro başkanı Mustafa GÜRKAN’ın, saygı duruşunda çalınan “Ti” sesi ile ilgili ikazı aklıma geliyor. “Bu boru sesi Amerikan ordusu yat borusudur, bununla saygı duruşu yapılmaz” demişti. Her yerde istiklal marşı öncesi bu “ti “ sesi veriliyor. Yapılan saygı duruşunun başlangıcı ve süresini bu boru sesi ile belirleniyor. Bu neden ile her çalınan “Ti” sesinde tekrar tekrar düşünüyorum, doğru mu yanlış mı diye.
Divan heyetine Milli Merkez yürütme kurulunun gelen tüm üyeleri seçildi. Sonradan Açılış konuşmalarına geçildi. Hüsamettin CİNDORUK, Yekta Güngör ÖZDEN ve arkasından Mümtaz SOYSAL. Değerli Anayasa hukukçusu, siyasetçi, Prof.Dr.Mümtaz SOYSAL hocamız maalesef bu konuşmaya pek hazır değildi anlaşılan. Konuşmaya, buraya neden geldiğini bilmediğini söyleyerek başlayınca kendisine olan ilgi bir anda düştü. Salondaki konuşmalar artınca da bir an kendisini fakültenin kürsüsünde sanmış olacak, dinleyicileri azarlamaya kalktı. Neyse ki araya giren diğer konuşmacıların yumuşak geçişi ve kendisinin de kızarak yerine oturmasıyla bu sıkıntılı durum sona erdi.

Esas sıkıntılı durum salondaydı. Erkenden gelerek koltukta veya ayakta yer kapan insanlar daha kurultay başlarken yorulmuş, acıkmış, susamış, tuvalet ihtiyaçları doğmuştu. “Ben çıkıp geliyorum..” demek büyük riskti. Yerinden kalkanın yerine birisi oturuyor, giden tekrar salona dönemiyor, dönse bile yerine oturamıyor, bırak oturmayı ayakta bile yer bulamıyordu. Neyse ki salona giremeyenler için fuayede sinevizyon sistemleri kuruldu, salondan yapılan canlı yayını izlemek isteyenler için büyük ekran televizyonlar açıldı, hatta salondaki konuşmaları dışarı veren sistemler kuruldu da onca yoldan gelenler en azından bir şekilde kurultayı takip etme imkanı buldu. Salonun içindeyse özellikle bizim gibi uzaktan gelenler için gecenin uykusuzluğu, salonun nefes alınmaz hale gelen havası ve sıcak kurultayın takibini çok zorlaştırıyordu. Tabi ki bizim de ara sıra gözlerimiz kapanıyor başlarımız öne düşüyordu.
Kurultay başladıktan sonra ara ara gelen önemli konukların isimleri okunuyordu. Ancak tıklım tıklım dolu koridor kenarında olduğumdan koltuğuma sıkışmış durumdaydım ve sıcaktan yerime yapışmıştım. Bu durumda gelenleri de takip etmekte oldukça zorlanıyordum. Ancak ertesi gün gazeteden okuyabildim, kimler kongreye gelmiş diye. İP.Gn.Bşk.Yrd. Hasan Basri ÖZBEY, CHP milletvekiller Kamer GENÇ, Gürkut ACAR, Mahmut TANAL, Ali Haydar Önel, Refik ERYILMAZ, E.Bakanlar Yaşar OKUYAN, Tayfun İÇİLİ, E.TBMM başkan vekili Uluç GÜRKAN, E CHP milletvekilleri Hakkı Süha OKAY, Canan ARITMAN, Enis TÜTÜNCÜ, Halil ÜNLÜTEPE, Rasim ÇAKIR, Ali KOÇAL, Mahmut IŞIK, Hasan MACİT, Ahmet ERTÜRK, Gökhan ÇAPOĞLU, Yücel ERDENER, E.ANAP milletvekili Metin ÖNEY, E.DYP milletvekili Ali SU, E.Senatör Servet BORA, İstanbul barosu başkanı Ümit KOCASAKAL, Emekli Generaller Hakkı Bahar TÜZÜNER, Osman ÖZBEK, Ramiz ÜLKER, Naci BEŞTEPE, ADD Avrupa başkanı Bülent DEMİRAĞ, Akut Başkanı Masuh MAHRUKİ, Yenimahalle belediye başkanı Fethi YAŞAR, Engelliler Konfederasyon başkanı Turhan İÇLİ, Genel Sağlık-iş sendika başkanı, eski Gazi Üniversitesi Rektörü Tülin OYGÜR, Profesörler Can AYBAY, Necdet BASA, Gazeteciler Adnan TÜRKKAN, Ümit ZİLELİ, Nihat GENÇ, Sabahattin ÖNKİBAR, Müyesser YILDIZ, Yavuz Selim DEMİRAĞ, Utku ÇAKIRÖZER, Tanju CILIZOĞLU, Erol ERTUĞRUL, Sönmez TARGAN, Tansu BELE, Nurzan AMURAN, Bülent DALKILIK, Sanatçılar şair Hüseyin HAYDAR, Tiyatro sanatçısı Suzan AKSOY, Müzisyen Yavuz TOP, Ressam Adriye BAL, Yönetmen Faik Ahmet AKINCI.
Açılış konuşmalarından sonra Milli Merkez Ankara temsilcisi Ufuk Söylemez’in “Hoş geldiniz” konuşması ve arkasından konuk konuşmaları başladı. Sanırım daha ilk konuk konuşmacı olan Hasan Basri ÖZBEY’den sonra yanımda saatlerce sıkışmış ve beni sıkıştırmış olan yaşlı bir kişi için bir bayan katılımcının yer vermem konusunda ricacı olması benim sabrımın sonu oldu. Zaten o ortamda ne olayları takip edebiliyor ne de doğru dürüst konuşmaları dinleyebiliyordum. Hatta konuşmaları tekrar dinleyebilmek için kayda alıyordum ki bu ikaz ile kaydı da keserek yerimi o yaşlı kişiye verdim. Daha kurultay başlayalı sadece 1 saat olmuştu ama ben salonu terk etmek zorunda kaldım. Kurultayı dışarıdan takip ettim. Delegeymiş, temsilciymiş, oy verilecekmiş hepsi bir kenara atıldı.

Dışarısı daha rahattı. Gerçi zemin haricinde oturacak yer yoktu ama hiç olmazsa sıcak değil ve kimse de sizi sıkıştırmıyordu. Oy konusununda zaten önem yoktu. Kimse aleyhte oy vermeyecekti. Dışarıdan izleyebildiğim kadarı ile ümit KOCASAKAL’ın, Çağdaş CENGİZin konuşmaları dikkat çekiciydi.
Konuşmacılar konuşmalarını bitirdiğinde saat oldukça geç olmuştu. Bu neden ile diğer gündem maddeleri çabuk, çabuk geçildi;
  • Çalışma raporunun okunması,
  • Merkez yürütme kurulu isimlerinin tek tek okunarak genel kurul oyuna sunulması ve seçilmesi,
  • Milli Merkez Temsilciler Meclisinin oluşturulması için merkez yürütme kuruluna yetki verilmesi, 
  • İl ve ilçe temsilciliklerinin oluşturulması için merkez yürütme kuruluna yetki verilmesi,
  • Milli Merkez Bildirgesinin okunması ve oylanması,
  • Milli Merkez Çalışma Programının okunması,


Program daha tam bitmeden katılımcılar dışarı çıkmaya ve Nazım Hikmet Kültür merkezinin çim bahçesine toplanılmaya başladı. Kalan konuşmalar dışarıya kurulan ses sisteminden yapılacak. Bu arada toplu resim oluşturabilmek için boşluklar dolduruldu, bayraklar salladı, mutlu bir günün sonu yaklaşırken insanlar daha bir neşelendi. Sonradan gazeteni yazdığına göre 15000, benim tahminime göre 7500 kişi vardı çim alanda.

Bölgelerden gelenlerin konuşmaları vaktin çok gecikmesinde dolayı Hüsametin CİNDORUK’un kapanış konuşmasından sonraya bırakıldı. Bu nedenledir ki, konuşabilme açısından talihsiz olan bu kişilerin sözleri bitmeden insanlar alandan ayrılmaya, otobüslerine binmeye başladılar.
Ben bir iki gün daha Süheyla ile Ankara’da kalacağım, ailemi ziyaret edeceğim. Bu neden ile arkadaşlarımı Bodrum’a uğurlayarak yol kenarında beni arabası ile almaya gelecek olan oğlumu beklemeye başladım.
23 Nisan 23 Nisan olalı böyle kutlama görmemişti.

Coşkun YALÇINALP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder